Bezoek Antwerpen!

Lees over geschiedenis, architectuur, chocolade, bier, diamanten, mode, design... op VISITFLANDERS

Antwerpen ligt aan de Schelde en is via de Westerschelde verbonden met de Noordzee. De haven van Antwerpen is een van de grootste ter wereld, met een tweede plaats in Europa en een plaats in de top 20 wereldwijd.

Antwerpen is al lang een belangrijke stad in de Lage Landen, zowel economisch als cultureel, vooral vóór de Spaanse furie (1576) in de Nederlandse Opstand. De inwoners van Antwerpen hebben de bijnaam Sinjoren, naar het Spaanse erewoord señor of Franse seigneur, "heer", verwijzend naar de Spaanse edelen die in de 17e eeuw over de stad heersten.

Volgens de folklore, met name gevierd door een standbeeld voor het stadhuis, dankt de stad haar naam aan een legende over een mythische reus genaamd Antigoon die aan de Schelde woonde. Hij vroeg tol aan degenen die de rivier overstaken en voor degenen die weigerden, hakte hij een van hun handen af en gooide die in de rivier.
Uiteindelijk werd de reus gedood door de jonge held Brabo, die de hand van de reus afhakte en in de rivier gooide. Vandaar de naam Antwerpen, van het Nederlandse hand werpen, verwant aan het Oudengelse hand en wearpan (gooien), dat geëvolueerd is tot het huidige warp.